De kat die kwam weere... na 15 dagen

Lalie Merchier (9) is superblij: de Siamese poes Romeo van haar overgrootmoeder is terug thuis, 15 dagen nadat ze ontsnapte tijdens dierendag in Lalies school in Lauwe. Oma had haar op het hart gedrukt Romeo niet uit haar kooitje te halen. Maar haar vriendjes en vriendinnetjes wilden allemaal die mooie langharige poes van dichtbij zien. Lalie opende het kooitje en Romeo klauterde meteen een hoge boom in. Toen de brandweer met een hoogtewerker tot bij de poes was geraakt, snelde die naar beneden en weg was zij. Ondanks de strooibriefjes die schooldirecteur Didier Rogge liet verspreiden kwam er geen reactie. Tot zaterdagnamiddag. Claudette De Pestel zag plots de mooie poes in het zonnetje in haar tuin liggen. Lalie en haar papa Geoffrey Merchier kwamen gisteren de poes in Lauwe afhalen. Lalie weende tranen van geluk. Geoffrey: 'Lalie is Romeo een beetje als haar eigen poes gaan beschouwen. Terwijl we een nieuwe woning aan het bouwen waren, hebben we vijf maanden bij mijn grootmoeder gewoond. Vandaar.' Bron: Het Nieuwsblad, 19/10/09

ZAPPA! Take a good look at me...

Rattenvergif doodt twee katten in Viersel (GVA, 11/09/08)

Verontwaardigde buren uit de Watersportlaan hebben samen met Linda Hellebosch, de vrijwilligster achter het zwerfkatten-sterilisatieproject, klacht ingediend bij de politie. De afgelopen dagen stierven er twee katten door rattenvergif. Een derde kat overleefde de aanslag nipt, een vierde wordt vermist.

Begin dit jaar sloeg de gemeente de handen in elkaar met enkele vrijwilligers voor een groot zwerfkattensterilisatieproject. Alleen al in de Watersportlaan in Viersel werd een dertigtal zwerfkatten gesteriliseerd of gecastreerd. “Uitgerekend in deze straat troffen we de voorbije dagen twee dode katten”, vertelt Linda. “In de Watersportlaan woont iemand die in het verleden veroordeeld werd, omdat hij een kat in een kussensloop had gestoken en het dier had doodgeklopt tegen een muur. Aan de volière in zijn tuin staat een potje katteneten, met blauwe korrels erin. Dat kunnen de buren vanuit hun raam zien. We dienden maandag klacht in bij de politiezone Zara en drongen daarbij aan op een snelle controle, want elke dag kan nieuwe kattenlevens kosten. Dat potje wordt er elke dag opnieuw gezet. Het staat weliswaar op privé-grond, maar het is bij wet verboden om in de eigen tuin katten te vergiftigen.”

Dinsdag gebeurde waar Linda zo voor gevreesd had. “Ik kreeg telefoon dat er opnieuw een vergiftigde kat was aangetroffen. Een jong diertje dat we juist wilden steriliseren. Het poesje zal het halen, maar wacht een lange herstelperiode. Ook de sterilisatie moeten we uitstellen, omdat het bloed onder invloed van het rattenvergif zo dun is geworden dat het diertje bij een operatie zou doodbloeden.” Linda heeft een verslag van de dierenarts waarin staat dat het diertje vergiftigd werd. “Een extra bewijsstuk, dat ik meteen bij de politie gedeponeerd heb. Hopelijk grijpt de politie nu gauw in, want anders sterven er elke dag katten. De gemeente financiert mee ons project. Het is tragisch dat één kattenhater al onze inspanningen en het geld van de gemeente tenietdoet.”
De politiezone Zara liet woensdag weten dat er voorlopig nog niemand van de agenten ter plaatse was kunnen gaan. Ze belooft wel dat dat deze week nog zal gebeuren.